Afgerond project: woonzorgcentrum in Groningen - Drent & van Dijk

Bekijk hier alle foto's van dit project

Een grootschalig nieuwbouwproject, de oude zorginstelling werd weggehaald, waarvoor er een nieuwe in de plaats is gekomen. Met een nieuwe lei beginnen. Toch werden Drent & Van Dijk in een later stadium ingeschakeld. De oorzaak? Het budget van zo’n groot nieuwbouwproject is niet oneindig. Er wordt snel gedacht dat een interieurplan en uitvoering hiervan niet zou passen qua budget. Maar wat de sterke kant van Drent & Van Dijk is dat er naar ieder budget een sfeervol interieur gecreëerd kan worden, waarin kleurgebruik een belangrijke rol speelt. En dat red je niet met: “Een beetje kleur en een plant daar en klaar”, zoals er bij de opening van woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast zo mooi werd gezegd.

Toepassen van oude elementen
Wij zijn trots dat we hebben mee mogen werken aan dit prachtige project. Onze gedachtegang achter onze ontwerpen van dit project: de landelijke omgeving van het Groninger landschap naar binnen brengen. Daarnaast moet het een gezellig thuis zijn. Mét oude elementen, in een handomdraai een beetje van nu. Zo hebben we de oude kasten in de eetzaal laten overspuiten in dezelfde kleur als de muur erachter. Een rustig effect, iets van nu en iets van toen. Zo vind je er ook een oude klok. De eye-catcher is over de hele lengte van de eetzaal de gordijnen, die als ware een schilderij zijn, zo mooi passend op de plek als we kijken naar waar het zorgcomplex staat. Je ziet hier landerijen met koeien, het land. Als je een blik omhoog werpt in deze zaal, dan zie je de lucht, in de lampenkappen, heel zacht wit en blauw. En kijk je naar de vloer, dan zie je het land, dat in een lijn doorloopt in de gordijnen. Naast oude elementen van vroeger, wordt op deze manier de omgeving letterlijk naar binnen gehaald.

interieur_hoogeheem_grootegast_003
De gordijnen met een print van de landerijen


Samenwerking met de architect

Gedurende dit project was er een nauwe samenwerking met HJK Architecten, de bedenkers van deze nieuwbouw. Het ontwerp ademt licht en openheid. De twaalf meter hoge vides bijvoorbeeld, zorgen voor lichtinval vanaf het dak tot aan de begane grond aan toe. Een prachtig effect. Maar wat doe je dan met zo’n hoge wand? Een prachtige uitdaging. Wij kozen ervoor om een passende behangprint in de gehele lengte te plaatsen. “En alle kleuren die je hierin ziet, komen terug in de details in het gebouw, prachtig.” De kleur zorgen voor verbinding van het geheel.

interieur_hoogeheem_grootegast_019
De behangprint in de 12 meter hoge vides


Herinneringen naar vroeger
Het groen en geel wat als rode lijn door het gebouw loopt, sluit hier naadloos op aan. In de gangen vind je diverse natuur- en omgevingsfoto’s, maar ook diverse oude foto’s (uit het archief van de gemeente), die in zwart-wit zijn weergegeven. Een mooie tegenhanger. De gezamenlijke woonkamers van de dementerende bewoners zijn stuk voor stuk anders. Door te variëren met kleuren, is iedere huiskamer uniek. Ook hier werken we met oude kastjes, sprekende behangprints en veel groen. De oude kastjes, en foto’s brengen herinneringen naar vroeger weer boven bij de bewoners. Dit speelt bij de dementerende zorg een belangrijke rol, dit geeft herkenning. Het uitgangspunt is het creëren van een warm thuis voor de bewoners.

interieur_hoogeheem_grootegast_021
Oude elementen gaan goed samen met moderne

Eén ding is zeker, het gebouw en het interieur staat voor licht, natuur en warmte. Een unieke plek om te mogen wonen en werken.

Bekijk hier alle foto's van dit project

2 Comments

Laat een reactie achter

(Uw emailadres wordt niet op de website getoond.)