Afgerond project Woonzorgcentrum Opwierde in Appingedam - Drent & van Dijk

Woonzorgcentrum o=Opwierde in Appingedam

Woonzorgcentrum Opwierde in Appingedam

Voor Zonnehuisgroep Noord tekenden wij voor het interieurontwerp én waren actief betrokken bij de uitvoering. In de wijk Opwierde is door architectuurstudio HH (Herman Hertzberger) een woonzorgcentrum ontworpen. Het betreft hier woongroep Marenland. Het complex bestaat uit een woonhaven met 24 zorgappartementen, een fysiotherapiepraktijk en 25 huurappartementen.

Het ontwerp

Gedurende het project hebben we nauw samengewerkt met de opdrachtgever, architect en werkgroep. Het ontwerp van het gebouw is open en licht en door z’n ronde vormen bijzonder. In het hart van het gebouw ligt een binnentuin, alle huiskamers en gangen zijn daarom tuingericht. Voor ouderen met dementie een prachtig licht gebouw met veel privacy.
Voor het ontwerp van het interieur van deze woonhaven zijn we terug gegaan naar de 60’er jaren. Gangen in zachte pasteltinten afgewisseld door warme kleuren en oude prints van Appingedam, waaronder de bekende hangende keukentjes. In dit moderne gebouw met ramen tot de grond, hebben we retro plantenbakken ontworpen. Deze zorgen voor een verbinding naar de tuin.
In de 3 huiskamers waar de bewoners overdag verblijven kreeg elke huiskamer een eigen sfeer. We realiseerden multifunctionele roomdividers midden in de huiskamers, voorzien van retro behang aan de ene zijde en een audio meubel aan de andere zijde. Dit geeft deze ruimte een geborgen gevoel.

Beleving

Voor ouderen met dementie is het belangrijk dat er herkenning is, hierdoor voelen zij zich op hun gemak en krijgen ze een gevoel van thuis. Het draait om ‘beleving’ en een vertrouwde omgeving. En dit deden we niet alleen met kleuren en prints, maar echte beleving krijg je door tastbare items, zien, horen en voelen. Voor de aankleding zijn we zelf op zoektocht gegaan naar spullen uit deze tijd. We vonden een prachtige verzameling van kasten, vazen, boekjes en tomado-rekjes. Een platenspeler met bijpassend, naar eigen ontwerp, retro verrijdbaar kastje. Deze kan in verschillende ruimtes worden ingezet. De bewoners gaan terug in de tijd door de muziek en het gevoel dat bij zo’n platenspeler wordt gekregen. Maar je vindt er ook een naaidoosje, met klosjesdraad. Met deze vorm van belevingsgerichte zorg is het interieur inspiratiebron voor medewerkers en de familie. Zij kunnen gebruik maken van het gevoel dat deze sfeer met zich meebrengt. Het geheel is onderdeel geworden van de dagbesteding.

Met veel plezier hebben we met een enthousiaste werkgroep aan dit project mogen werken en zijn we tot dit bijzondere resultaat gekomen. We beleefden met bewoners en medewerkers prachtige momenten met de herkenning van de jaren 60 spullen, waarbij de verhalen los kwamen. De eerste muziek op een platenspeler, de herkenning van een LP. We zagen dat het de bewoners raakte, dat is belevingsgerichte zorg. Daar doen we het voor.

Bekijk alle foto's van dit project

3 Comments

Laat een reactie achter

(Uw emailadres wordt niet op de website getoond.)